CRPS / Posttraumatische Dystrofie

Er zijn diverse redenen waarom een operatie uitgevoerd kan worden. Soms heeft iemand bijvoorbeeld een ongeluk gehad, maar soms zijn er ook andere redenen voor. Nu is een operatie natuurlijk al vervelend genoeg. Het lichaam heeft weer de tijd nodig om hiervan te herstellen. Er kan echter ook een zogenaamde complicatie optreden nadat de operatie voltooid is, namelijk posttraumatische dystrofie. Een andere naam hiervoor is CRPS.

Als deze complicatie aan de orde is, dan ontstaat er een zwelling die vaak rond de ledenmaten is. Denk dus bijvoorbeeld aan de armen, benen of voeten. Er komt veel pijn bij kijken en kan een lange tijd aanhouden. Helaas is het niet helemaal duidelijk waar de complicatie precies vandaan komt en wat de reden ervan is. Vervelend is het zeker wel want een patiënt kan dus zoals gezegd veel pijn ervaren. Er vervelend uiteraard. De zwelling zelf van posttraumatische dystrofie is best wel groot en ziet er niet fijn uit. De pijn die erbij komt kijken is voor de patiënt echter vaak het meest vervelend. Dit is waar ze bij Vrij van Pijn op focussen.

Het verminderen van de pijn bij CRPS is dan ook waar de patiënten vaak naar op zoek zijn. Er zijn diverse behandelingen mogelijk om de pijn te verzachten, maar vaak komt het neer op het slikken van pijnstillers totdat de complicatie voorbij is.

Iedereen kan met posttraumatische dystrofie te maken krijgen na een operatie

Na een operatie kan de complicatie altijd ontstaan, hoe vervelend dat ook is. Er lijkt weinig aan te doen. Als een operatie echter al langer ingepland staat, dan kan het helpen om extra vitamine C te slikken de weken voor de operatie. Natuurlijk zal niet iedereen zich kunnen voorbereiden op een operatie, sommige vinden namelijk plaats na bijvoorbeeld een ongeluk. Voorbereiden gaat in dat geval dan dus ook niet op.

Dit artikel geeft geen medisch advies.